Kaşar sosu lekeleri, özellikle erimişse zorlu olabilir ama hiçbir leke canımızı sıkmaya değmez. Kaşar lekesini çıkarma yöntemlerini sizin için derledik.
Önemli Notlar:
– Lekeleri ve kısa sürede çıkarmalısınız, bekleyerek çıkarmak zorlaşır. – Kıyafetinizdeyse, yıkamaya başlamadan önce leke çıkarma işlemlerini yapmalısınız. Yıkanmış ve kurumuş giysilerden lekenin çıkması pek mümkün değildir.
Kumaşlar
Gerekli Malzemeler:
Zorlu çamaşır deterjanı Toz ağartıcının seyreltilmiş çözeltisi Klor bazlı sıvı ağartıcı Renk sökücü
Temizleme Asamaları:
Lekeli bölgedeki çamaşır deterjanıyla ön islem uygulayıp uygulayabilirsiniz. Lekeli kumaşı toz ağartıcının seyreltilmiş çözeltisine batırın. Leke çıkmazsa ve kıyafetinizin rengine uygunsa (solmayacaksa) kıyafetinizi klor bazlı sıvı ağartıcıda 15 dakika bekletin. Kıyafetinizin görünmeyen bir kısmını, kıyafetinizin klor bazlı ağartıcı toleransını test etmeyi unutmayın. Ağartma dini kıyafetiniz için uygun değilse ya da lekeyi görmeye yardımcı olmasıydı, talimatlara uyarak bir renk sökücü kullanın. Renk sökücü lekelerin yanı, kıyafetinizdeki bütün renkler yok olacaktır. Kıyafetiniz sentetik bir kumaştansa 70 derece daha yüksek bir sürede yıkamayın.
Sentetik Kumaşlar: Asetat, akrilik, polyester, naylon, olefin, triasetat ve statik dayanıklı, kırılmaya dayanıklı, kalıcı pres, ütüsüz, leke tutmaz veya güve tutmaz olarak etiketlenmiş herhangi bir şey.
Halı
Gerekli Malzemeler:
Amonyak Bulaşık deterjanı %3 hidrojen peroksit
Temizleme Asamaları:
Bir kağıt havlu ya da keskin olmayan bir bıçak kullanarak lekeleri bölgedeki artıkları bol miktarda kazıyın. Yarım su bardağı suya 1 yemek kaşığı kadar amonyak dökülmesi. Eğer bakarsanız yanlış bir şey yapamazsınız. Seyreltilmiş amonyağın, halının hedefe ulaşmamasına dikkat edin. Kağıt havluyla kurutun. 1 litre suya bir yemek kaşığı theterjan dökün. Bir bezi deterjanlı suya batırıp lekeyi silin. Leke çıkmaya başlarsa tamamen ortaya çıkana kadar devam edin. Musluk suyu ve temiz bir bez kullanarak deterjanlı su harcamalarını yok edin ve kurulayın. Lekeli alana biraz su püskürtün, üzerine birkaç kat kağıt havlu koyun, kağıt havluların üzerine de ağırlık yerleştirip kurumaya bırakın. Halı üzerinde yer yer kalıntılar kalırsa, lekeli kısımlara %3 oksijen peroksit indirir ve 1 saat bekleyin. Leke geçene kadar bu işi tekrar edin. Hidrojen peroksiti durulamanıza gerek yoktur çünkü ışıkla birlikte suya dönüşür. Temizlenmiş bölge üzerine birkaç kat kağıt havlu koyun ve kağıt havluların ağırlığını yerleştirip kurumaya bırakın.
Döşeme
Gerekli Malzemeler:
Temizleme Asamaları:
2 su bardağı ılık suya 1 çorba kaşığı deterjan dökülmesi. Bir bezi deterjanlı suya batırıp lekeleri silindi. Lekenin karışımını iyice emmesini sağlayın. Leke tamamen ortaya çıkana kadar 2. ve 3. aşamaları tekrar edin. Temiz bir musluk suyu ve yeni bir bez alarak halıyı deterjanlı sudan arındırın. Mümkün olduğu sürece kurulayın. Veya
Gerekli Malzemeler:
Temizleme Asamaları:
Kuru temizleme solventini bir bez kullanarak lekeye öldürücü. Lekenin kuru temizleme solventini emmesini sağlayın. Leke çıkana kadar ilk iki adımı tekrar edin.