Güzel yıllık çiçekler arasında yer alan orkide çiçeği bakımı isteyen bir çiçektir. Cam içinde yer alan orkidelerden evinizin penceresine koyduğunuz orkide çeşitlerine dek geniş bir kullanım alanı vardır. Çiçeğin oldukça narin olması ve salepgiller familyasında (Orchidaceae) yer alması, orkide bakımını daha da mühimliyor. Hem yapraklarının dökülebilmesi hem de hassas yapısı nedeniyle bükülebilmesi gibi nedenler yüflammen orkide çiçeğinin her gün bakımının yapılması gerekiyor. Çiçek açmış bir orkide ile henüz çiçeğini çiçeğini çiçeğini bir orkidenin farklı bakımları var. Yanlış yapılan bir budama şekli veya az/çok sulama bitkiyi yok edebilmek.
İçindekiler
- 1 Orkide Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- 2 Orkide Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
- 3 Orkide Çiçeği Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- 4 Orkide Çiçeği Bakımı Püf Noktaları
- 5 Orkide Çeşitleri Nelerdir?
- 6 Orkide Özellikleri Nedir?
- 7 Orkide Çiçeği İçin Oda Isısı Kaç Derece Olmalı?
- 8 Orkide Çiçeği Ömrü Ne Kadardır?
Orkide Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Eğer ev bitkileri arasında orkide çiçeği tercih edilmişse bitki çok narin olduğu için tüm özellikler bilinmelidir. Orkideler dünya genelinde sevilen bir çiçek türüdür. Kişisel tür olan orkideler, günümüzde oldukça ilgi görüyor. Orkideler çoğu çiçeğin aksine doğrudan güneş ışığıyla karşılaşmayı sevmez. Güneşli bir günde odaya alın. Orkideler ışık davranışlarının doğru yöneldiği için, ilk ışık almayan taraf ile ışık alandan haftada bir yer değişmesi gerekiyor. Klorlu ve Kireçli suyunu sevmedikleri için, içme suyu ile sulanmalıdırlar. Doğru sulama olduğunda, keiki kimin bebek orkideleri, orkidenin ve parçasının ayrılmasında toplanır.
Orkide Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Evinizin çehresini genişleyen ev çiçekleri arasında yer alan orkide çiçeği ile doğru şekilde ilgilenmeniz, hem ömrünü uzatıyor hem de çiçeklerinin açmasını sağlıyor. Orkide bakımında ve önemli nokta doğru sulamadır. Öncelikle orkidelere fazla su verilmemelidir. Kullandığınız saksının altı delikli de olsa orkidenin kökünde kalan su bitkiye zarar verebilmektedir. Özetle orkide çiçeğinin 4 ila 7 günde bir sulanması gerekiyor. Hassas olduğu konu sulama olan orkide çiçeği, kuraklığa da ani tepki verebiliyor. Eğer bir sorununuz yoksa endişelenmenize gerek yok. Orkide çiçekleri için önemli bir püf noktası ise sulama islemi akşam değil de sabah yapılır ise orkidenin ömrü daha da uzuyor.
Orkide Çiçeği Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evlerin vazgeçilmezi orkide çiçeği bakımı konusunda hassas olan ev çiçekleri listesinde üstlerde yer alıyor. Doğru budama ve sulama ile orkidelerden daha çok verim alınıyor. Orkideler budan yapılırken yanlış bir hareket, orkidenin bir daha çiçek vermesine yol açarken hatta orkideyi öldürebiliyor. Uzun süre yaşayabilen bir çiçek olan orkide, bu nedenden budanma gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Eğer, orkideniz artık çiçek sunuyorsa veya var olan çiçeklerini döktüyse bir an önce merkezden budanması gerekiyor. Öncelikle saksı içinde var olan çekmek için orkidenin sapında yer Alan boğumların sayılması gerekiyor. Sadece en alttan 3. sırada yer alan boğumu budamak gerekiyor.
Orkide Çiçeği Bakımı Püf Noktaları
Hayatımızın vazgeçilmezi ev çiçekleri arasında en güzel görünenlerden olan orkide çiçeği hakkında birçok püf nokta bulunuyor. Bu orkidenin tesislerinin büyük ve saksıya aktarılması ise sulamayı daha sık yapılması gerekiyor. Orkidenin havasının dar ve bitkileri de saksıya göre az ise sulama süresini daha da uzatmalısınız. Bir diğer püf nokta ise saksılar hakkındadır. Orkideler tam sığacakları saksıya uyumu sağlarlar, bitkiye göre küçük ya da büyük saksı alınmamalıdır. Eğer saksınızı değiştirecekseniz, mutlaka orkide çiçeklerini döktükten sonra değiştirmelisiniz. İçeriğin yanında, bitkinize gübre verecekseniz, saksı değişimiyle aynı anda gübrelemeniz gerekiyor. Saksı değiştikten 5-7 gün sonra gizli başlangıç dağıtımını daha artırıyor.
Orkide Çeşitleri Nelerdir?
Günlük yaşamın rengi olan ev çiçekleri konusunda orkide çiçeği onun zamanının güzelliğiyle büyülüyor. Orkidelerin günümüzde 25.000 civarında türü olduğu saptanmış durumda. Ayrıca yüzyıllar öncesinden bu yana orkideler tarih sahnesinde yer alıyor. Bu bilinen orkide türü, beyaz ve fuşya çeşidi olan Phalaenopsis’tir. 60 eski türün bulunduğu bu orkide, sıcak ve nemli havada yaşamayı seviyor. Hem güzel görünümü hem dekoratif bir yapıya sahip olması nedeniyle en çok tercih edilen orkide türüdür. Dendrobium, Vanilia, Cattleya, Vanda, Oncidium, Orchis, Bletilla Striata, Ludisia diğer öne çıkan orkide türleri arasında yer alıyor. Adını sık sık serbest bırakırız Vanilia, aromasından dolayı ticari olarak kullanılmış ve tam 110 eski kapıya sahiptir.
Orkide Özellikleri Nedir?
Haşhaş ev çiçekleri güzelliğiyle göz kamaştıran orkide çiçeği hassas ayarlara sahip. Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre çok sevilen çiçektir. Her yıl çiçek veren orkide, eğer bakımı iyi yapılırsa bu sayıyı 2’ye ve 3’e çıkarabiliyor.
Orkidelerin öne çıkan özellikleri:
Yumrulu bitkilerindir Tohumlarının çimlenmesi çin orkideye uygun mantarlar seçilmelidir Doğru bakım ile uzun yıllar yaşayabiliyor büyümeen 24 orkide türü var Saksıda yetiştiği gibi, balkon veya seralarda da henüz iştirilebiliyor İyi bir bakım yapılabilirsa oldukça dayanıklı Orkideler suyu çok sevilmez, 4-5 bir sulanmalılar Topraklarının pH’ı aralığı 4,5-5 arasında olmalıdır 20 binden fazla orkide türü mevcut Geçirgen topraklarda ömürleri uzuyor Klorlu su orkidelere asla verilmemelidir Aydınlık ve serin ortamları seviliyorlar
Orkide Çiçeği İçin Oda Isısı Kaç Derece Olmalı?
Bakımı doğru yapılan ev çiçekleri uzun süre boyunca, orkide çiçeği bu konuda en hassas olan çiçeklerdendir. Orkide bakımında önemli noktalardan biri de oda özellikleridir. Orkideler için ideal veya sıcaklık gündüz için 22-24, akşam için ise 17-19 derece civarındadır. Eski günlerde güzel vakit geçirmek de buna değer. Normalden daha serin bir oda, orkidenin tomurcuklanma dönemi olumsuz etkileniyor. Orkide bakımında ve önemli noktalarda, 4-5 günlük aralarla sulanması, büyük ya da küçük bir saksı almamak ve doğru oda sıcaklığıdır.
Orkide Çiçeği Ömrü Ne Kadardır?
Odamıza güzellik ve bir tarz katan ev çiçekleri arasında çok tercih edilen orkide çiçeği hakkında detayların önemi. Hassas yapılış orkideler; Doğru sulama, doğru saklama seçimi, ideal oda sıcaklığı, hatasız budama gibi ayrıntılar doğru güvenilirliğin uzun ömürlü olması sağlanır. Orkidelerin ömrü 10-12 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Orkideler çiçek açtıktan sonra oda sıcaklığı hem gündüz hem de gece için doğru teslimata, orkidelerin çiçeklerinin daha uzun ömürlü olması oluyor. Bunun dışında haftada 1-2 kez orkidenin genişlemesine hafif su püskürtmek de orkidenin güzel görünümünün korunmasına ve ömrünün arttırılmasına fayda sağlıyor. Bu yüzden ona bir göz atmak önemlidir. evterapisi.com/orkide-hakkinda-sorular