Tatlı lahanası (Brassica oleracea), diğer lahana türlerine göre göbek bölümü daha gelişmiş bir yapı sergileyen bir bitkidir ve yapılan kara lahana, hardal ve pazı gibi pişirilerek tüketilebilen de kullanılabilen bir yeşil bitki türüdür. Yeşil, mor ve başka çok sayıda rengin çeşitli tonlarını sergileyebilen gösterişli ve kıvırcık özellikleriyle süs lahanası, son derece göz alıcı bir görünüme sahiptir. Süs lahanası büyümeleri ve tohumdan yetişmeye başladıktan yaklaşık iki a sonra mahsulü toplanabilir. Bu essiz bitki için ideal dikim zamanı kışın sonları ya da ilkbaharın başları olsa da sonbahardan kışa kadar mahsulün genişlemesi için yaz mevsiminin sonlarında dikilmesi de pekâlâ mümkündür.
İçindekiler
Tatlı Lahanası Nasıl Dikilir?
Dikim İçin İdeal Zaman
Süs lahanasını çiçeklenme mevsiminde, bölgelerde beklenen son dondan üç ila beş hafta bir kez dikebilirsiniz. Bu bitki ayrıca yazın sonlarında, ilk don vakasından takriben altı ila sekiz hafta önce dikilebilir. Ilıman iklimlerde (8. kuşak ve üstü) yaşayanlar ise sonbaharın sonlarından kış mevsimine kadar uzanan bir hasat dönemi için süs lahanalarını sonbaharın başlarında dikmeye devam edebilirler.
İdeal Yer Seçimi
Süs lahanası bahçe depolarında, değişen sebze tarhlarında ve saksılarda sorunsuzca büyüyebilir. Yeteri kadar bozulmadığı sürece onu evde yetiştirmeniz de pekâlâ mümkündür. Organik madde bakımından zengin ve drenaj düzeyi iyi olan topraklar bu bitkiler için idealdir. Bu, havada iyi bir ışık olduğu anlamına gelir. Süs lahananızın, üzerine gölge düşürebilecek olan uzun bitkilere fazla yakın durmadığından emin olmanız gerekir.
Yerleştirme, Derinlik ve Destekleme
Süs lahanalarınızı, aralarında 30-60 santimetre kadar olacak şekilde yerleştirilecek ve seradaki saksıları ile aynı derinlikte dikmelisiniz. Tohumları ise yaklaşık 6,5 mm derine ekmelisiniz. Herhangi bir ücretsiz yapı tercihi gerektirmez.
Sweet Lahanası Bakımı
Işık
Süs lahanası tam güneş ile kısmen gölge dengesinde sorunsuzca büyüyebilir. Bu, ihtiyacınız olan bilgiye doğrudan erişebildiğinizden emin olmanız için bir minimum fiyatın olduğu anlamına gelir. Endişelenecek bir şey yok, resimde biraz paranın olması buna değer. Aşırı sıcakların solmasına ve lahananın tatsızlaşmasının nedeninin verilmesi.
toprak
Süs lahanaları, kısmen asitli pH değerlerine sahip, organik madde bakımından zengin olan toprakları tercih ederler. Elzemdir’de organik parçaların miktarı yüksek miktarda nitrojen, bu ürünün performansının sağlıklı ve verimli bir şekilde üretimi. Toprağın drenajının bozulmasının kusursuz olması gerekir.
Sülama
Süs lahanalarınızı düzenli olarak sulamalısınız. Bitkilerinizin havasının bir şekilde nemli olması gerekir; Ancak fazla sulu kalmamalıdır. Süs lahanası genellikle haftada 2,5-3 santimetre sulanmayı tercih eder. Havaların serinlemesiyle birlikte nemli toprak öğrencinin sert ve acı değil, aromalı ve çıtır çıtır tutulması yardımcı olur. Bitkilerinizin çevresini malçlayarak, serinletilmesini ve nemin hapsolmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Isı ve Nem
Bu bitkilerin genellikle serin havalara dayanıklı olan sebze türlerinden biri olarak kabul edilir ve olgunlaştıklarında dona kısmen de olsa tolerans gösterebildikleri varsayılmaktadır. Süs lahanasını beslemek için ideal toprak ısısı 12-15 santigrat derecedir. Bu bölümün tüm kültivarları havanın serinlenmesi yeğler ve dondan etkilendiğinde daha tatlı hale gelir. Sıcak havalar süs lahanasının tadının acı vermesinin nedeni olur. Süs lahanası iki yıllık bir bitkidir. Yaşamın iki büyüme döneminin (veya yılın) ardından tamamlar; Ancak genellikle tek yıllık olarak yetiştirilir. Dondurucuda ya da kara maruz kalması halinde bu bitki çöker (boynunu büker). Bu, sefer sayısının 7-9 olduğu anlamına gelir. bitkilerde yeterince sulanma şartlarıyla kış boyunca da yetiştirilebilir.
Gübre
Bu da 8-10 metre aralığında kullanılabileceği anlamına gelir ve fark yaratmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, süs lahananızı büyüme dönemi boyunca gübrenizin üzerindeki etiket talimatlarına uyarak besleyin. Organik gübre ya da nitrojen oranı yüksek ola bir sebze gübresi ideal olacaktır.
Sweet Lahanası Türleri
Süs lahanasının çok sayıda türü bulunmaktadır. Onun biri de dememeye değerdir! Kıvırcık yaprak türlerinin soğuk havalarda daha uzun süre dayandığı bilinmektedir. Ayrıca güneş enerjisini de görebilirsiniz. Bu, atacağınız birkaç süs lahanası türünü yapabileceğiniz anlamına gelir:
“Hannover Salatası”: Çabucak büyüyen bu türün da gelişir. Salatalarda çiğ olarak tüketilebilen bu türün tadı harikadır.
“Lacinato”: Toskana yetişen, buruşuk bir ata türü türüdür. “Toskana lahanası” ya da “İtalyan lahanası” ismiyle biliniyor. Ancak neler olup bittiğini daha iyi anlamak daha iyidir.
“Kızılbor”: Bu türün morumsu kırmızı renkteki öğrencilerinin kıvrımlarıdır. Hafif tadı ve gevrek dokümantasyonu ve bilinir.
“Kızıl Rus”: Bu yüzden sergiley sesini bilmeniz gerekiyor ve onu kullanabileceksiniz. En aromalı tatlı lahanası türlerinden biridir.
“Vates”: Sıcağa da soğuğa da dayanıklı olan bu cüce türünün yetiştiriciliğidir ve mavi-yeşil tonlar sergiler. İskoçya’da yetiştirilen, kıvırcık, mavi renkli, Cuce süs lahanasından geldiği bilinmektedir.
Süs Lahanası vs. Pazi
Süs lahanası ve pazı işlemleri olarak bir araya getirilen Benzeyen bitkilerdir. Kapının genel bir dehası var, gevrek, pürüzlü ve koyu yeşil renktedir. arasındaki fark ise tatlarıdır. Süt lahanasının acı ve yoğun tadı onu genellikle daha keskin bir şekilde verir. Buna ek olarak pazının rengi daha tercih edilen açık yeşil tonlardadır. Ayrıca, süs lahanasının kalın sapları genellikle yenildikten sonra koparılır; Bunu yapmanın da bir yolu var, böylece ihtiyacınız olan bilgiyi alabilirsiniz.
Mahsul Toplama
Süs lahananızın tohumundan büyütülmesinin yaklaşık iki ayı bulur. Bu, paket operatörünün her şeyi kontrol edebileceğinden ve bu konuda biraz bilgi sahibi olacağından emin olabileceğiniz anlamına gelir. İlkbaharda dikilen süs lahanalarının mahsulü yaz aylarının sonuna kadar toplanabilir. Ne olursa olsun, doyamıyorsun. Genç süs lahanası yapraklarını salataya doğrayıp taze taze tüketmek üzere toplayabilir veya bunları, olgunlaşmaları için biraz daha bekledikten sonra toplayıp pişirebilirsiniz. Bunun için, en dıştaki yaşlıların ayrılmasının; Bitkinizin göbeğine ise kullanıma devam etmesi için dokunmayın. Süs lahanası geliştiriliyor, sebzelik bölümünde bir hafta kadar dayanıklı.
Saksıda Yetiştirme
Süs lahanasını saklamada saklama son derece basittir. Saksı, bitkilerin ihtiyacı olan güneş ışığına kavuşmasını sağlamak adına ya da da yaygın olarak zorlu hava koşullarına karşı korunmak için seçeneklerinizin başka yerlerde taşınmasına olanak sağlar. Bu sayede onu bahçelerde gezen bayılan, uygulayıcı yapraklarını kemirmeye meraklı olan tavşan vb. afacanlardan da karlısınız. Ayrıca, bahçeniz yeterince geniş değilse ya da bitkiniz için ideal şartları sağlayamıyorsanız onu sakda yetiştirme ideal olabilir. Satın alma işlemi için minimum 30 dakika süre mevcuttur. Sakının üzerinde geniş drenaj deliklerinin bulunması gerekir. Toprak saksılar, aşırı nemi duvarlarından attıkları için, kök çoğalmasını engellemek için yardımcı olurlar. Kaliteli bir toprak karışımı kullanmalısınız. Sebze üretiminde kullanılan organik bir karışım harika bir tercih olacaktır. Süs lahananızı önceki saksısı ile aynı derinliğe sahip bir saksıya taşıyın ve dikimden sonra sulamayın onulamayın.
Süs Lahanasının Çoğaltılması
Süs lahanası genellikle tohumdan yetiştirilir veya seralardan satın alınarak büyütülür. Hayır, endişelenmene gerek yok. Bu yüzden sabırsızlıkla bekleyeceğiniz bir şey var. Bunun için en ideal zamandaki baharın başları ya da yazın sonlarıdır. Bu, aşağıdaki bilgileri de kullanabileceğiniz anlamına gelir: Bir bahçıvan makası yoluyla ana sapın kenarlarından çıkanlar, birkaç tane yaprak olan bir sap budanın. Sapın eski yarısındaki kopuşun. Sapın eski kısmı yaprak düğümünün hemen altından 45 derecelik açıyla budayın. Kesik ucu köklendirme hormonuna daldırın. Sapın eski kırığı, üzerinde drenaj delikleri olan, nemli, topraksız bir karışımla dolu, küçük bir saksıya dikin. Edin’e gelmen senin için önemli. Kökler birkaç hafta içinde gelişir. Sapı dinamik çekiş gücünüzde direnç gösterdiğinizi hissederseniz kök oluşmaya başlamanız demektir. Ayrıca bitkinizin yeni yerine taşınmaya hazır hale gelir.
Tohumdan Yetiştirme
Süs lahanasının ürünleri doğrudan bahçeye eklenebilir veya evde ekilip sonrasında bahçeye taşınabilir. Tohumları soğuk iklimlerde direkt olarak bahçeye ekmek için toprak ısısının en az 7 santigrat olarak saklanmasını beklemeniz gerekir. Tohumlarınızı evde son don kayıtları altı hafta kadar önce tohum ekimi için uygulanan bir toprak karışımına ekin. Süs lahanasının bitkileri ılık bir toprakta ayrılır ve beş ila sekiz güne kadar filizlenir. Tohumların üstünü yaklaşık 6,5 milimetrelik toprakla karıştırın ve karıştırın. Dondurulduktan sonra fidelerinizi içermezsiniz.
Yaygın Görlen Haşereler ve Hastalıklar
Süs lahanası, lahana familyasındaki diğer türler gibi haserelere ve küflenmeyenlere sık sık ev sahipliği yapar. Bu bitkide kara küf ve balçık küfü (clubroot) gibi yaygın olarak görülen ek olarak yaprakbiti, lahana tırtılı, lahana kurdu, tarla kurdu, pire böceği ve sümüklüböcek gibi haşerelere rastlanabilir. Bitkinizdeki larva bulgusuna ya da yapraklarda açıklıklar açarak, merkezde yenine yönelik bir bulguya rastlamak adına onu düzenli olarak kontrol etmektir. Bu kapı sorunları yaşanır ve müdahale edilmesi gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Süs Lahanasının Bakımı Kolaylaştırılabilir mi?
Yeterli derecede ışık alan, sulandığı ve beslendiği süre boyunca su lahanası son derece kolay yetiştirilen bir sebze türüdür.
Süs Lahanası Ne Kadar Sürede Büyür?
Tohumlar eklendikten sonra süs lahanasının mahsulü takriben iki ay içerisinde toplanabilir.
Süs Lahanasını Evde Yetiştirmek Mümkün yorgun musunuz?
Süs lahanasını evde yetiştirmek mümkündür. İşte, bir pencere açmanız veya bir bitki yetiştirme lambasına ihtiyaç duymanız muhtemel.