Yaprak güzeli çiçeğinin parıltılı göz alıcısı ile en çok tercih edilen süs bitkilerindendir. Kolyos olarak da bilinen yaprak güzeli çiçeğinin Latince adı Coleus’tur. Salon bitkisi olarak da ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen yaprak güzel çiçeğinin bakımı en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ne tür yiyeceklerin maliyeti var? Yaprak güzeli çiçeği özellikleri nelerdir? Yaprak güzeli çiçeği nasıl çoğaltılır?
İçindekiler
Yaprak Güzeli Çiçeği Özellikleri
Yaprak güzeli çiçeği nemli ve ılıman iklimleri sevmektedir. Ayrıca sulamanız ve yaz aylarındaki büyümenize su püskürtmeniz bitkinizin büyümesine de bir göz atmalısınız. Yaprak güzeli çiçeğinin anavatanı Hindistan’dır. Ayrıca Afrika ve Asya’nı tropikal kesimlerinde de yetiştirilmektedir ve Kolyos çiçeğinin aradığı bilinen 150 türü bulunmaktadır. Yaprak güzeli çiçeği göz alıcı büyüyen ile dikkat çeker. Resimde de pek çok bilgi var ve bu konuda da pek çok bilgi var. Haziran ve ekim dönemlerinde küçük çiçekler açan yaprak güzeli çiçek renk bakımından farklılık gösterir. Yumuşak kadifemsi yapraklara sahip olan yaprak güzeli çiçek kadife yapraklar çiçek olarak da anılmaktadır. Yaprakların güzel çiçekleri 60 ve 100 cm’e ulaşan odunsu dallara ve koyu küçük yapraklara sahiptir. Yaprakların güzel çiçeklerinin çiçeklerinin geniş alanlarda gelişebilmesi ihtiyaç duyar, bu nedenle uygun saklama seçimi çok önemlidir. Bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise eğer bitki çiçek tomurcukları verirse bu tomurcukları açmadan budamanıza gerek yoktur. Yoksa bitkinizin gelişimi daha cılız hale gelir ve bitki kısa sürede ölür. Eğer tomurcuklardan tohum elde etmek istiyorsanız yan dallardan birinin çiçek açmasına izin verebilirsiniz.
Yaprak Güzeli Bakımı
Yaprak güzeli çiçeği düzenli bakımlarının devamlılığı çok hızlı bir gelişim göstermektedir. Yemek yemenize gerek kalmadan yemek pişirmenizi kolaylaştırmak için de kullanabilirsiniz. Sıcak havalarda yetişen yaprak güzel çiçekler gelişme döneminde 14-17 derece yetişebilmektedir. Bu, yaprakların güzeli çiçekleri için 12-16 derecelik sıcaklıklarda dayanamayan bir ortam sağlamanın en iyi yoludur. Yaprak güzeli çiçekler yalnızca kış aylarında yaşananlara değil sonbaharda görülen soğukluklara soğuklara dahi dayanıklıdır. İhtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olmak için onu bu şekilde kullanabilmek istersiniz. Ayrıca durum hakkında daha iyi bir görüşe sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Püskürtülmeli ve temel nemini korumayı incelerken dikkatli olmalısınız. Eski okul hakkında endişelenmene gerek yok. Bunu zamanında yapabilirsiniz. Yaprak güzeli çiçeği diğer bir adı ile kolyoz çiçeği peyzaj ortamları sevmektedir. Otelin konumu hakkında doğrudan iyi bilgiler. Nadir şekilde yarı gölge bölgelerde de gelişme gösterebilmektedir ancak yaprak güzel çiçekler kesinlikle karanlık ve gölge alanlarda yetiştirilmemelidir. Güneş ışınlarına maruz kalma olaylarına göre yaprak güzeli çiçeklerin çeşitliliği farklı gelişebilmektedir. Bu konuda bilmeniz gereken her şeye bir göz atmanız gerekecek.
Yaprak Güzeli Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?
Kolyoz çiçeği, yerde yetiştiğinde toprak seçen bir bitkidir. Hemen hemen tüm toprak çeşitlerinde gelişme gösterebilmektedir. Ancak yaprak güzeli çiçeği ve hızlı şekilde gelişmesini göstermesi için suyunu iyi biriktiren drenajı iyi bahçe torağında doğru yetiştirmeniz daha doğru olacaktır. Humuslu topraklarda çok hızlı yaprak güzeli çiçekleri gübrelemekte ya da bitkisini beslemektedir. Yaprakların güzel çiçekleri sert ve ağır toprakları sevmemektedir. Ama endişelenmenize gerek yok, yiyebilir ve elinize alabilirsiniz. Yaprak güzeli çiçeğinizin toprağına alternatif olarak suda da yetiştirilebilmektedir. Suda hızlı köklenen yaprak güzel çiçekler dinlendirilmiş musluk suyu içerisinde yetiştirilebilmektedir. Su da yetiştirilen yaprak güzel çiçeğinin suyu haftada bir düzenli olarak değiştirilmelidir.
Yaprak Güzeli Çiçeği Sulama Düzeni
Yaprak güzeli suları bitkinizin bulunduğu yer ve bitkinizin boyutlarına göre değişim göstermektedir. Aydınlık ve çok sıcak bölgelerde yetiştirilen kolyoz çiçekleri günlük olarak sulanmaktadır. Ancak gölgede yetiştirilen kolyoz çiçekleri daha az sulama isteyecektir. Yaprak güzeli çiçeğinizin doğru sulanma düzeni çin bitkinizin depolamasını kontrol ederek depolamak nemine ve bitkinizin tüketimine göre sulama düzeninizi ayarlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey budur ve bunu daha kolay ve daha iyi hale getirmek için kullanabilirsiniz.
Yaprak Güzeli Çiçeği Zararları
Kolyos çiçekleri doğru bakım koşuluyla uygun bakıldığında hastalanabilmektedir. sulama düzeninden yayılan yaprak güzeli çiçekler hastalandığında evden çıkarılmalı ve hava değiştirilmelidir. Yaprak güzeli çiçek açanlardan kök olan çürüğü, yaprak lekeleri ve kurşuni küf hastalıkları sonuç; Beyaz sinek, unlu bitler ve nemmatodlardan oluşmaktadır. Hastalık belirtisi görülen yaprak güzeli çiçeğinizi gerekli ilaçları alarak uzaklaştırmanız evinizi saran haşerelerden korunmamızı sağlayacak ve büyüyen diğer bitkilere bulaşmasını önleyecektir.
Yaprak Güzeli Çiçeği Çoğaltma
Yaprak güzeli çiçeğinizin çoğalmasının en temel yolu kesimlerdir. Kesme yöntemi ile yaprak güzeli çiçeğinizi kısa sürede çoğaltabilirsiniz. Yaprak güzeli çiçeğinizi tohumdan da yetiştirmeniz mümkündür. Farklı renk ve çeşitliliği elde etmek istediğiniz yaprak güzel çiçeklerinizin tohumlarını uygun bir saksıya ekerek çimlendirebilirsiniz. Yaprak güzeli bitkinizi çoğaltmak için en doğru zamanda sonbahar aylarının başı olacaktır. Kesim uzunluğu yaklaşık 10 cm olacak yaprak güzeli dallarının üstünde iki ila üç yapraktan ayrılmasına dikkat edilmelidir. Kesilen yaprak güzeli parçaları yaklaşık üç cm derinliğinde nemli olarak yerleştirildi. Aydınlık ve doğrudan güneş ışığına maruz kalan alanlarda yetiştirilen yaprak güzeli çiçek veya ülkenin bulundurulmalıdır.