Yılbaşı çiçeği, Cacteceae ailesine ait bitki türlerinden biridir. Tropikal ve subtropikal iklimde yedi bu çiçek, Brezilya’nın Güneydoğu kıyılarında yetişmektedir. Yılbaşı çiçeğinin adı, yılbaşına yakın zamanlarda açan bir çiçek olmasından kaynaklanmaktadır. Yılbaşı şans çiçeği olarak da bilinmektedir. Yapraklarının uçlarındaki renkli çiçeklerin açan bir süs bitkisi olan bu çiçek, içinde yer alan mekana keyifli bir hava katan bir çiçektir.
İçindekiler
Yılbaşı Çiçeği
Aradığınız şey budur ve eski günlerde sabırsızlıkla bekleyeceğiniz bir şeye sahip olacaksınız. Geniş kapsamlı ve renkli çiçekler ile dikkat ederek bu çiçeğin, kaktüs türündeki bitki ailesinin üyeleritur. Bir saksı bitkisi olan çiçek, güzel enerjisiyle iç mekanların en güzel köşelerini süslemektedir. Kaktüs ailesine ait bir tür olan bu çiçek, kaktüs çeşidi gibi suyu çok sevmez. Kış mevsiminde çiçek açan bitki türlerinden biridir. Farklı seçenekler ve farklı türlerde görülebilir ancak türler arasında belirgin bir farklılık mevcut değildir. Yılbaşı çiçeğinin önemli şartlarda sağlıklı yetişebilmesi düzenli olarak bakılmasıdır. Ayrıca aradığınızı görebileceğiniz şekilde de bakabilirsiniz. Ev ve ofislerde keyifle yer verebileceğiniz çiçek, aralık ve ocak ayları arasında çiçek verir.
Yılbaşı Çiçeği Çeşitleri
Farklı türlere ve farklı renklere sahip olan çiçek, evlerin ve ofislerin en zarif şekilde çalışmak için aday olmak! Yıllar önce popüler çiçek türleri arasında yer alan çiçek şık bir görünüme sahiptir. Enerjinizin harekete geçmesi gerekiyor. Hibritlere göz atmanız ve kapıya bir göz atmanız için bu iyi bir kapıdır. Farklı renkler ile mekanları susleyen çiçek çeşitleri; kırmızı, pembe, beyaz, lila ve sarı renkte bulunabilmektedir. Farklı yılbaşı çiçek renkleri ile koltuk de evinizin en güzel köşesini süsleyebilirsiniz. Kokina olarak da bilinen bu çiçek, geniş alanı olan yedi bir bitki türüdür.
Yılbaşı Çiçeği Bakımı
Yılbaşı çiçeği nasıl bakılır sorusu için ilk cevap güneş ışığıdır. Ayrıca biraz yağ da alabilirsiniz, kaktüs de kullanabilirsiniz. Yaprakları içinde su depolayan bir süs bitkisidir. Alan Çiçek’in yardımıyla dekore edilen detayları görebileceksiniz. Yıllık çiçek bakımı nasıl yapıldığına öncelikle yeterli gün ışığı alan bir şekilde bulundurulmalıdır. Yaz sezonunda haftada 2 defa, kış sezonunda ise haftada 1 defa sulanmalı. Toprağın kuruluşunun sürdürülebilirliği ve sulama periyotları belirlenebilir. Toprakta kuruluş oldukça sulanabilir. Sulama isleminde suyun miktarı önemlidir. Yıllık çiçekte her sulamada aynı miktarda su önemlidir, bu işlem her yerde devam eder. Yılbaşı çiçeği nasıl sulanırsa, az sulamadır. Ama bunun için endişelenmene gerek yok, bunun için endişelenmene gerek yok. Toprağı ise iki yıl sabit kalabilmektedir. 2 yıl sonra başlayabilirsiniz. Toprak değişimi içi nisan ayı uygundur. Uygun şekilde bakılmayan çiçek, kısa sürede solma meydana gelebilir. Yeterli beslenmediği de çiçekte kararma oluşabilmektedir. Ancak kendi bilgileriniz üzerinde her zaman iyi bir kontrole sahip olabilirsiniz. Yılbaşı çiçeğinin nasıl yetiştirilir sürecinde çiçeğin bakımında bitki ile çok fazla temas edilmemesi önemlidir. Temaların dışında hareket ettirilmemesi de önemlidir. Alıştığı yerin değişmemesi, merkezi odalar için de daha uygun olacaktır. Yapraklarının ya da çiçeklerinin dokunulması ya da yerini değiştirmekten pek keyif almazsınız.
Nasıl Ortamda Yetişir?
Doğrudan güneş almaması gereken çiçek, ayar ortamları sunucusu. Güneşi doğrudan almaması ancak bir odanın olması yeterlidir. Aydınlık geniş büyüme hızından bu çiçek, güneş ışığına doğru yönde doğru büyüme göstermektedir. Yetiştiği güneş ışığına oldukça önemli olarak Noel çiçeğinin ışık çalışmalarına düzenli olarak güneşe bakılmalıdır. Yılbaşı çiçeğinin çürüme koşullarının durumu, ortam koşulları değişiklik göstermektedir. Bu nedenle çiçeğin yetişme ortamı oldukça önemlidir. Sıcaklık olarak yüklenen çiçeğin bulunduğu ortam, kış aylarında en az 15 derece olmalıdır. Çiçeğin kök bölümü tamamen saklanmalıdır. Bunun dışında çiçek, rüzgar alanı bir yerde tutulmamalıdır. Rüzgardan etkilenen bilgisayar dalları ve gövdesi hareket eder, bu sıcaklıklara hava değmesine neden olur. Kökleri hava alan ilkokula olasılığı artıyor. Hiçbir şey için endişelenmene gerek yok, yaşlılardan bir şeyler alacaksın. Bu konuda yapabileceğin hiçbir şey yok. Yılbaşı çiçeği açmıyorsa; parçalara, parçalara, ışığa dikkat edilmesi gerekmektedir.
Toprağı Nasıl Olmalı?
Yıllık çiçek dikimi hava koşullarının özelliklerine dikkat edilmelidir. Çiçeğin havası hayat ve humuslu olmalıdır. Toprak değişimleri sırasında çiçek saksı da değiştirilmelidir. Yılbaşı çiçeği saksı değişimi ne zaman sorusuna cevap ise nisan ayıdır. Toprak değişiminde sıcak mevsimlerin başlangıcı daha uygundur. Toprak değişimi sırasında çiçek saksısında bir çocuk büyük olarak depolanır. Büyük saksıları seven çiçeklerinde, saksıdaki havanın da fazla olması önemlidir. Yılbaşı çiçeğinde bozulma olan vitamin eklenebilir. Sağlıklı bir bitkinin çiçeğinin saklanmasına vitamin eklenmesine gerek yoktur. Yılbaşı çiçek tomurcukları düğümler döker, yeni çiçek yaprakları döküyor gibi sorunlar olanların yapısında vitamin eklenmesi faydalı olacaktır. Yılbaşı çiçeği coşturan vitaminlerinin kullanımında 1 litre suya 1 kapak vitamin eklenebilir.
Yılbaşı Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Yılbaşı çiçeği, yılda birkaç defa çiçek açabilmedir. Çiçeklenmenin gerçekleşmesinde çiçeğin serin bir yerde tutulması önemlidir. Sıcak ortamdan hoşlanmaya başlayan çiçek, odanın daha serin bir yere konumlandırılması gerekir. Yılbaşı çiçeğim çiçek açmıyor dediğiniz anlarda çiçeğin bulunduğu ortamın sıcaklığının kontrolü yapılmalıdır. Bu sayede bir miktar suya da sahip olabilirsiniz. Bu aylarda çiçek açabilen türler bulunmaktadır. Başka aylarda da çiçek açması, yılbaşı çiçeğinin türü ve bulunduğu mekanın şartlarına göre değişebilmektedir. Yıllık çiçeğin çiçeğinin açılması için çiçeğin yaz mevsimi sonundan itibaren dış aşınması gerekmektedir. Ekimde ise sulamanın minimum düzeyde tamamlanması önerilir. Çiçeğin tomurcukları tükendiğinde çiçek akışı sağlanır.
Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Yılbaşı çiçeği çoğaltma nasıl yapılır ve köklerden ayırma işlemidir. Bitkilerin besinleri ayrıştırılarak gerçekleştirilmektedir. Yılbaşı çiçeği çoğaltma islemi yapılırken, kesişim noktalarına dikkat edilmelidir. Narin bir yapıya sahip olan bu çiçeğin, çoğaltma işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Çoğaltma isleminden sonra tomurcuklanan Noel çiçeğinin yeri sabitlenir. Yeri değiştirilen çiçekler, tomurcuklarını dökmeye oluşur. Sanat böyle işler. Bu nedenle tomurcuklanmanın artması istenen sıcaklıktan fazla sulanmamalıdır. Bunun sebebi de soğuduğundan, suyu mevcut olduğundan daha fazla çoğalmalarıdır. Çoğalması oldukça kolay olan çiçek, çelikleme ya da tohum yöntemiyle çoğaltılabilir. Bunun dışında yapraklardan koparılarak doğrudan doğruya da eklenebilir. Yıllık çiçek çiçeklenmesi islemi dezenfekte edilmiş bir maket bıçağı kullanılır. Aşılanmak istenilen kaktüs maket bıçağı ile küçük kesik atılır. Aşılanacak çiçeğin genç ve sağlıklı dallarından bir tane yaprak çevrilerek alınır. Alınan bu yaprak, aşılanmak istenen kaktüsün kesikli dosyaları yerleştirilir. Yılbaşı çiçeği ne zaman ekilir, davranışı ise ocak ve şubat aylarıdır. Çiçeği döküldükten sonra ekilebilmektedir.
Yılbaşı Çiçeği Hastalıkları
Yılbaşı çiçeğinde hastalanma olasılığı olasılığı yüksektir. Kolay hastalanan bir bitki değildir. Ancak az da olsa yaprak biti, kök çürümesi gibi yayılma yaşayabilmektedir. Yılbaşı çiçeğinin bakımındaki ve önemli islemi sulamadır. Doğru ve uygun sulama işlemi, çiçek dağılımını karşı da korumaktadır. Yıllık çiçek saklandı mi diye soranlar için ise cevap, çiçek saklanmadı. Kökeni Brezilyalı olan bu bitki, tropikal bitkiler arasında yer alır. Çiçek yetiştiriciliği ile ilgiliyseniz yasemin çiçeği ile ilgili bu yazımızı evterapisi.com/yasemin-cicegi mutlaka okumalısınız.