Akşam sefası (Mirabilis jalapa), çiçek açan, gür, çok yıllık bir bitki türüdür. Ama oval şeklinde biraz eğlenebilirsiniz, oval şekli çok net. Akşam sefası bitkisi, ayrıntıları şeklinden alır. Bu ülkedeki tipik çiçeklerin akşam üstü, genelde akşam saat 16.00’da oraya varabiliyorsunuz. Yaklaşık 5 santimetre boyundaki, trompet biçimli çiçeklerinde beş adetlik göze çarpar. Bu çiçekler çeşitli renkler sergileyebilir; Ancak çoğu pembe ve kırmızı değişmektedir. Çok sayıda renkte açılabilen akşam sefası çiçeklerinin bazı zaman ebruli veya çeşitli desenlere sahip olabildikleri bilinmektedir. Çabucak büyüyen bu bitki bahçesinde genellikle serpilir ve kapatılır. Kişisel görüş sahibi olmanız idealdir. Akşam sefası çiçeğinin bütün parçalarının insanlar ve evcil hayvanlar için saklandığını unutmamakta yararları vardır.
İçindekiler
Akşam Sefası Bakımı
Akşam sefası çiçekleri göçtükten sonra geç tohum kabuğu ve akşam tohum kabuğunu açtığından onları görebileceğiniz ve emsalsiz kocularını doya doya için çekebileceğiniz, veranda tarzı bir yere dikmek eniz olduğunuzda. Çiçek tarhlarında ya da evde/balkonda saksıların kümelendiği bir yerde sorunsuzca büyüyen bu bitkilerin diğer parçacıklardan ayrılması güzelce karışıp karşılığında çok iyi geçinirler. Akşam sefası çiçeğinin bakımı son derece kapsamlıdır. Yaşadığınız bölge fazla yağış almıyorsa bitkilerinizi düzenli olarak sulamalı ve büyüme dönemleri boyunca besleniyorsunuz. Bitkilerinizi ayrıca taze ve sağlıklı görünmeleri için az da olsa budamanız gerekir.
Işık
Akşam sefası tam güneşte serpilen bir bitkidir. Bu da, çoğu zaman günde takriben en az altı saat boyunca güneş ışığının alınması anlamına gelir. Durumun toleransını ve onu daha iyi anlamanın mümkün olduğu gerçeğini hesaba katabilmelisiniz.
toprak
Bitkiler en iyi işi yapabilmelidir. Yine de, verimli, tınlı, iyi drene edilmiş bir toprak onlar için ideal olacaktır. Nötr-kısmen asidik toprak pH’ı ise akşam sefasına en uygun değerdir.
Sülama
Bu işlem kuruyup solmalarına izin vermemelisiniz. Topraklarının ve üzerindeki 2,5-5 santimetrelik kısımları kuruduğunda hemen sulama yapmalısınız. Ne var ki, aşırı sulamadan da kaçınmalısınız; zira sulu toprak kökünün patlamasına neden olabilir. Bitkilerin besinlerini malçlamanızın topraklarının yeterli derecede nemli olması desteklenebilir. Saksıda yetiştirilen bitkiler genellikle bahçede yetiştirilenlere göre daha düzenli sulamaya ihtiyaç duyarlar.
Isı ve Nem
Akşam Sefası Çiçekleri ılıman Havalarda Coşarlar ve kendileri için belirlenilenen Dayanıklılık kuşakların dışında kalan çarşı en çok tek yıllık olarak yetiştirilirler. Yeterince toprakları aynı şeye ihtiyaç duyulmuyor ama bitkiler de var.
Gübre
İlkbaharda dengeli gübre ile bitkinizi beslemeli ve bu mevsim sonbahar gelinceye kadar ayda bir kez olacak şekilde devam ediyor. Bilginin elde edilebildiğinin doğrulanabileceğini unutmamak önemlidir.
Akşam Sefası Türleri
Akşam sefası çiçeğinin birkaç türü mevcuttur:
Mirabilis jalapa“Alba”: Kendi kendine tohum saçan bu beyaz renkli türün turunçgilleri andıran hafif bir kokusu vardır.
Mirabilis jalapa“Jingle’lar”: Küçük, çok renkli çiçekler açan bir türdür.
Mirabilis jalapa“Kaleydoskop”: Ama buna değer, onu dinlemeniz gerekecek, böylece aradığınızı görebileceksiniz.
Budama
Bitkinizin daha gür ve daha fazla içeriğini bitkinizin esas sürgününü gençken budayın adına desteklemek. Kurak havalarda, bitkiler biraz pejmürde bir görünüme büründükleri zaman üç bir zamana kadar bir bölümlerini budamak onları canlandıracak.
Tohumdan Yetiştirme
Bu piyasaların ilkbaharlarında, dondurularak saklandıktan sonra doğrudan bahçeye eklenebilir. Çimlenme açısından en iyi sonuç almak için bitkilerin geceden suya yatırılması. Daha sonra bahçenizdeki depolama alanlarının yaklaşık 6,5 mm derinliğine ekin. Tohumları bölgenizde beklenen son don kayıtlarını takriben altı ila sekiz hafta önce evde ekmeniz de mümkündür. Bunu başarmak için ücret ödemeniz gerekecek, 6,5 mm kalınlığında bir son kat ile ekebilir ve bir ışık kaynağının yanına koyabilirsiniz. Fidelerin belirlenmesini beklerken havayı nemli tutmalı ancak fazla sulu hale de getirmemelisiniz. Buna ek olarak, sonbaharda tohuma kaçmalarına takılmaları bilhassa sıcak sistemlerki bahçelerde kendi tohumlarını saçmalıkları oldukça olasıdır. Diyelim ki fideleri köklerinden söküp başka bir yerde kalmazsınız.
Kışlatma
Sonbaharda akşam sefasının gelişme süreci tamamlandığında yumru kökler kazılıp çıkarılır ve kışın serin (fakat dondurucu olmayan), karanlık bir yerde muhafaza edilebilir. Daha sonra, bir sonraki çiçeklenmede, aşırı soğukları atlattıktan sonra yeniden ekebilirsiniz. Şayet akşam sefası için kaydedilen dayanıklılık kuşaklarından birinde yaşadığınızda kışın toprakta da yaşayabilirsiniz.
Yaygın Görlen Hastalıklar
Akşam sefası çiçekleri haserelere ve yayılan karşı son derece dirençlidir. Bununla birlikte, pas hastalıkları (beyaz pas ve kahverengi pas) ve yaprakların lekelenmesine neden olan bazı hastalıkların zarar görmesine neden olabilir. Bitkilerin, bakterilere yatkın olan bileşenleri için organik, zararlı organizma denetim uygulamalarına başvurmanız mümkündür. Hastalıklı bitkiler yok edilir, muhafaza üremelerine mantar ilacı sürülür ve kullanılan yerlerini harflerle değiştirme bu uygulamalara örnek olarak verilebilir.
Akşam Sefası Çiçeğini Açması İçin Teşvik Etme Yöntemleri
Akşam sefası çiçekleri her yıl takriben haziran dönemden sonbaharda donun geçtiği döneme kadar çiçek açarlar. Bu başlangıç boru biçimindeki çiçeklerinin limonu andıran, tatlımsı bir kokusu vardır. Akşam sefası bol bol çiçeklenen bir bitki olduğu için bu merkezdeki solan kısımlarını koparmak neredeyse imkânsızdır. Bu durumun esasında sorun teşkil etmez; Zira bu bitkilerin çoğalması için solan parçalarının kopmasına ihtiyaç duymazlar. Bitkinizin düzensiz güzelce çoğalmasını garantilemenin en iyi yolu genellikle ona yeterli derecede ışık vermektir.
Akşam Sefası Çiçeğinde Yaygın Görilen Sorunlar
Hoşlarına giden koşullarda yetiştirildikleri takdirde bu bitkiler genellikle sağlıklıdır. Buna değer, buna değer.
Yaprakların İçe Doğru Kıvrılması
Hızlı ve net bir büyümenin oluşmasına yol açabilir. Yaprakbitleri, akşam sefasının büyümesinin tam olarak yayılmasının yaygın olarak neden olan istilacılar arasında yer alıyor; zira bu ufacık haşereler, içinde bulunan özü emip bitirirler. Bu haserelerden kurtulmak için bitkinize hortumdan bol su pompasıtabilir veya böcek satır sabunlarından yararlanabilirsiniz.
Çiçeklenme Sorunu
Bitkiniz hiç mi hiç çiçeklenmiyor gibi görünüyorsa bu durumun nedeni ısı olabilir. Akşam sefası çiçekleri genellikle saat 16:00 civarında açılmalarına rağmen hava aşırı derecede sıcaksa akşam geç saatlere kadar bekleyebilirler. Bu nedenle, bitkinizin geceleyin sonuçlarının olasılığı mevcut; siz görmezsiniz belki de. Besleyici değeri çok düşük olan topraklar da parlamaların ortaya çıkacağını gösterir. Toprağınızın yeterince fosforlu içerip içermediğini öğrenmek için onu test etmemenizde yararları vardır; zira fosforlu parçalara destek olan bir maddedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Neden Bu Bitkiye “Akşam Sefası” denilmektedir?
Bu bitki, adının ardından geç miktarlarını veya saat 16:00 civarındaki özelliklerini taşır. Akşam sefası çiçeklendikten sonra çiçekler ertesi sabaha kadar solmadan durabilir.
Akşam Sefası Çiçeğinin Bakımı Kolay mı?
Akşam sefası çiçeğini beslemek ve sulamak ve çok fazla vaktinizi almazsınız. Bu bitkilerin ayrıca az miktarda budanmaya da ihtiyaçları vardır.
Akşam Sefası Çiçeği Ne Kadar Hızlı Büyür?
Akşam sefası çiçeği uygun koşullar altında büyür ve serpilir.