Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Bulunduğu ortamda renklendiren ve görünümüyle aydınlatan saçan begonvil çiçeği özellikle yazlık iklimlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Akdeniz ikliminde yetişen begonviller; renkli çiçekler, sarmaşık gövdesi ve cezbeden kokusuyla en çok tercih edilen tatlı çiçekler arasında yer alır. Ne aradığınızı bilmek ister misiniz? Begonvil hikayesi nedir? Begonvil çiçeği isimleri nelerdir?

Begonvil Çiçeği İsimleri

Gelin duvağı ve Bodrum çiçek isimleri ile bilinen begonvil çiçeği Akdeniz’de yetişen, bu zamanlarda yapraklarını döken ancak yaz aylarında rengarenk çiçekler ile neşe saçan bitkidir. Doğru bakım ile farklı yörelerde pek çok çeşit yetişen beggonvil çiçeği yazlık yerlerde özellikle Bodrum’da sıklıkla yetiştirildiği bodrum çiçeğinin adı ile de anılmaktıdır. Begonvil çiçekleri aynı zamanda; Gelin duvağı çiçeği ve Rodos çiçeği olarak da anılmaktadır. Farklı pek çok yörede isimlendirilen begonviller; Turuncu, açık pembe, sarı, daha renkli çiçeklerle bahçelerinizi ve balkonlarınızı tatlı.

Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Çiçeği Bakımı

Doğru bakılan begonvil çiçekleri 10 ve 15 metreye kadar uzayabilmektedir. Ama bu konuda bilmeniz gereken her şeye sahipsiniz. Begonviller her ne kadar nemli ve sıcak iklim koşullarında olsalar da suya çok ihtiyaç duyarlar. Öyle ki begonvil çiçeklerinin havaları sıcak olduğu yaz aylarında haftada iki kez sulanırken, kış aylarında bir kez sulanabilmektedir. Begonvil ışına maruz kaldığında yanarak zarar görebilmektedir. Evinizde yetiştirdiğiniz begonvil çiçeklerinizi dışarıda bırakmak hava değişimlerinden çiçeğinizin etkilenmesine sebep olacaktır. Begonviller’de 12 ila 13 yıl öncesine ait her şey var ve şu anda iyi durumda. Soğuk alanlarda bahçelere ekilen ve korunamayan begonvil çiçekleri solabilmektedir.
Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Ne Demek?

Begonvil çiçeği anlamı begonvil severler tarafından oldukça merak edilen bir defter. 768 yılında Brezilya’da keşfedilen begonvil çiçeği Avrupa’da yaygınlaşmasını ve öğrenilmesini sağlayan Louis Antonie de Bougainville’den yer alıyor. Begonvil çiçeğinin latince adı da begonvilea olarak bilinmektedir.

Begonvil Çiçeğinin Hikayesi

Rivayetlere göre beggonvil çiçeğinin Ege kıyılarına Yunan adası Rodos’dan hediye olarak geldiği söylenmektedir. Bir başka rivayete göre ise Halikarnas Balıkçısı begonvilleri ilk kez Büyükada’dan Bodrum’a getirmiş ve dikmiştir.
Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Çiçeği Özellikleri

Begonvil çiçekleri güneşi çok sevmekte, soğuk ve kırsal iklimlerde yaşayamamaktadır. Rüzgarlı ve soğuk havalarda yaşayamayan begonviller çok sulandığı takdirde çiçeklerini dökmekte ve kurumaktadır. Begonvil çiçekleri; Begonvil sarmaşığı olarak da isimlendirilmektedir. Boyları oldukça uzayabilen ve bir sarmaşık gibi tutunarak ilerleyen begonvil sarmaşıkları pek çok farklı renkteki çiçeklere sahip olabilir. Bu arada, düzenlenebilen çiçeklenen begonvil sarmaşıkları yaz başı olan haziran topraklarından ekim ortalarına dek renkli çiçeklerle görsel şölen yaşatılmaktadır.

Begonvil Çiçeğinin Büyütülmesi

Begonvil çiçeği sıcağı ve güneşi çok seven bir bitkidir ve uygun koşullar altında büyüyebilmektedir. Ancak begonvil sarmaşıkları daha hızlı büyütülmek isteniyorsa bakım ve budanması aksatılmamalıdır. Budama islemi begonvil çeşidine göre yapılmalıdır. Örneğin begonvil sarmaşığı türü için yapılan budama islemi begonvil çiçeği türü için yapılan budama isleminden farklıdır.
Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Ne Zaman Budanır?

Begonvil çiçeklerinin budaması gelişmeleri için büyük önem arz eder. Begonvil çiçeklerinin gövde kısımları kalınlaştığında dalları artar ve çiçekleri azalır. Begonvil çiçeği budanması ilk çiçeklenme döneminden sonra yapılır. Buda’yı görmek için çok paranızın olmasının nedeni budur. Bodur türde begonvillerin budama islemi ise kış sonunda yapılır.

Begonvil Nasıl Çoğaltılır?

Begonvil yetiştiricilerinin merak ettiği en önemli huşlardan bir diğeri de begonvil çiçeği nasıl çoğaltılır? Begonvil daldan nasıl çoğaltılır? Sorularıdır. Begonvil çiçeği anında çok farklı bir yöntemle çoğaltılabilir. Ancak en çok tercih edilen begonvil çoğaltma yöntemi tepe çeliği yöntemidir. Tam olarak istediğin şey bu; İlk bahar aylarında havaların büyümesi ile birlikte begonvil çiçeği genç ve olgunlaştığın 10 cm kadar kesilir. Alttaki da atılarak kesilen beggonvil dalı havadar ve suyu çok iyi sade bir şekilde devam eder. Biraz sınırınız varsa buna doyamazsınız ve onu doğru şekilde yapabilirsiniz. dolayısıyla sera etkisi yaratılarak başlangıçta çoğaltılma işlemi hızlandırılır. Köklenene dek haftada bir gün kaptan çıkarılarak dinlendirilerek begonvil dalının köklenmesi yaklaşık 6 ila 8 hafta sürer. Köklenen beggonvil dali kaptan ayrılarak topprağa ve güneşe alıştırılmalıdır.
Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Çeşitleri Nelerdir?

İki kapılı beggonvil çiçeği bulunmaktadır. BÜ türler; sarmaşık begonvil ve begonvil çiçeği olarak adlandırılır. Bu konuda bilmeniz gereken her şeye sahipsiniz. Begonvil çiçeklerinin renklerine göre de farklılık göstermektedir. Mor renkli beggonvil çiçekleri en çok tercih edilen begonvil renkleri arasında yer almaktadır.

Mor Çiçekli Begonvil

Ne kadar fazlasını yapabilirseniz, ona bir göz atmanız ve tekrar yapmanız gerekecek. Çiçekleri çiçeklerden açılmaya başlayan mor çiçekli begonviller ekim aylarına dek çiçeklerini taşır. Etkiletici daha fazla renk ile hayranlık uyandıran daha renkli beggonvil çiçekleri soğuk havalarda yetiştirilemiyor. Sıcak ve kurak iklimlerde yetiştirilebilen mor begonvil çiçekler yaklaşık altı metreye kadar büyüyebilmektedir.

Kuruyan Begonvil Nasıl Canlandırılır?

Begonvil çiçekleri bakımı kolay süs bitkileri olsa da doğru şekilde bakılmayan ve yetiştirme ortamına sahip olmayan begonviller kuruyabilmekte hatta güneşlenerek ölebilmektedir. Peki kuruyan begonviller nasıl canlandırılır? Kuruyan begonvillerin özet olarak yeniden canlandırılabilmesi için bir budama işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Begonvil budaması canlı dallar hariç kuruyan ve oilen tüm begonvil dallarının kesilme yöntemi ile kaldığı süre. Kuruyan dalların budanmasının ardından begonvil çiçeği sulanır. Begonvil çiçekleri için olumsuz ve doğuran rüzgar ve soğuktan korunarak bitki dinlendirilir. Begonvil bitkilerini da besin yüksek gübreleme yöntemleri ile zenginleştirmekte kuruyan begonvil çiçeklerinizin yeniden hayata tutunmasına yardımcı olacaktır.
Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Ne Zaman Dikilir?

Bahçe ve balkonlarımızı renkli çiçeklerle aylarca süsleyen begonvil fidanları ne zaman ve hangi ayda dikilir sorusunu begonvil severlerin ve bir begonvil çiçeği sahibi olmak isteyenlerin merakla sorduğu soruları ve ır. Begonvil fidanlarının bazı türlerde her yıl dikilebilmektedir. Ancak genel olarak beggonvil fidanları ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde dikilir. Bu yapılanlarda dikilen begonvil fidanları daha hızlı hava tutarları ve gelişim gösterir.

Saksıda Begonvil Çiçeği Yetiştirmek

Begonvil çiçekleri geniş bahçelerin yanı sıra sıra balkonlarda ve iç mekanlarda da yetiştirilebilmektedir. Doğru ölçüde tercih edilen geniş begonvil saksıları ve gelişim göstermeleri için doğru yaşam alanları sağlandığında begonviller saksıda da yetiştirilmektedir. Begonvil saksısı düzenli olarak değiştirilerek besin değerleri bakımından zengin korunmaya sahip olunması sağlanır.
Begonvil Çiçeği Bakımında Püf Noktalar

Begonvil Çiçek Açmıyor

Yaz mevsiminde sıcak havalar ile birlikte bahçe bakımları süs bitkilerinin sulanması artıyor. Begonvil çiçekleri de yaz aylarında sıklıkla sulanır. Ancak begonvillerin sıklıkla sulanması doğru değildir. Sık ve düzenli sulanan begonviller rahatlayıp gevşer ve çiçek verir. BU arızalar begonvillerde çiçek açmama durumu gözlenir. Bu miktardaki çiçeklerin sık ve düzenli sulanması bozularak az sulanmaya başlanmalıdır. Az sulanan begonviller kuruma endişesi ile çiçeklenir. Begonvil çiçek açmıyor sorunu yaşayanların uygulamasının yapılması gereken ilk adım sulama performansı ve düzeninin değişmesi gerekir.

Begonvil Yaprak Döküyor

Begonvil çiçeklerinin iç mekanlarında yetiştirilmek için uygun çiçekler değildir. Ancak ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan da emin olabilirsiniz. Begonviller havadar yerlerde yetiştirilmelidir.

Begonvil Kışın Nasıl Korunur?

Tropik bir bitki olan begonvil çiçekleri ılıman iklimi olan boyunca yaşamaktadır. Dayanıklı bir bitki olan begonvil çiçekleri detaylı bir bakım istemiyor. Yüksek binalara dek tırmanarak uzayabilen begonvil çiçekleri doğru koşullar sağlandığında çok çeşitli olabilir. Bu aralıklarla begonvil çiçeklerini korumak için 12 ila 15 derecenin altında ısılarda dış mekanda bakılan begonvillerin üstünün örtülmesi ve soğuktan minimum ısı etkilenmesi sızıntısı. Balkonlarda yetiştirilen bodur ağaçlar şeklinde olan begonviller ise kış aylarında iç mekanlara saklanabilir ya da begonvil çiçekleri için kaplı balkonlar tercih edilebilir.

Hakkında dantel

Ayrıca Kontrol Edin

Ettehiyyatü Duası, Okunuşu, Anlamı, Arapça

Ettehiyatü duasıİslam ibadetlerinden namazın bir parçası olarak yer Alan ve namazın oturaklı bölümü okunan özel …

Bir yanıt yazın