Yemyeşil renkte, bodur gövdesi ve masalsı görünümü ile Bonsai; Japonya ve Çin’de adını duyuran bir sanattır. Bonsai sanatı olarak kullanılabilir ve anlamı saklanda yetiştirilen minik ağaç olan bu sanat başta Japonya ve Çin olmak üzere tüm dünyanın etkisine sahiptir.
Ev dekorasyonu ve ofis dekorasyonu ona alana uyum sağlayan bu yapı ağacının bakımının sanıldığı kadar zor değildir. Ilıman iklimleri seven bonsai ağacı bakımı için uygun ortam sunulduğunda 40cm ila 150 cm’e kadar boy atabiliyor. Japon kültürünüzü nasıl geliştirebilir ve bonsai ağacınızı nasıl ekebilirsiniz? Bonsai bir şey ister misin? Bonsai nasıl sulanır? Bonsai senin için daha mı iyi?
İçindekiler
Bonsai Anlamı
Bonsai ağacı kültürü her ne kadar Çin ve Japonya olarak gösterilse de aslında bitkilerin ilk olarak Mısır’da yetiştirilmesi sağlanmıştır. Bonsai ağacının anlamı farklı kültürlere ve farklı dinlere göre dağılmıştır. Ancak kelimenin tam anlamıyla yaygın olan Bonsai; Yeryüzü, insan ve doğa arasındaki uyum ve cenneti tasvir etmektedir. Bonsai ağaçlarının kendilerine ait felsefeleri, görünümleri ve işleri vardır. Bonsai ürünleri; gelişme, büyüme, doğum gibi hayat döngülerini temsil etmektedir.
Bonsai Bakımı
Bonsainin bakımı çok zor olmamasıyla birlikte belli başlı önemli püf noktaları bulunmaktadır. Bonsai ağacının bakımı iç ve dış mekanlarda yetiştirilmesine göre farklılık göstermektedir. Asıl olarak bonsai ağacının dış mekanda yetiştirilmesi önerisilse de son dönemde dekoratif bitki olarak kullanılan bonsaiiler ve mekan dekorasyonlarında da yerlerini almaktadır. Bonsai bitkisi ılıman ilimde yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Bonsai bitkisinin yaşaması bu şekilde mümkün değildir. Doğrudan iyi bir bilgi sunak üzerinde zarar veren veletlerin Bonsai ağacı dik yeşil üzerine “bırakılmamalıdır. Ancak yetiştirme ve ferah alanlar yetiştirilmelidir. Bonsai havasının mineralleri hızla tükenen bir topraktır. Bu nedenle bonsai depolaması düzenli olarak vitamin ve mineral desteklerinin tamamlanması ya da havanın düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bonsainin dökülen ya da sararan tükenmesinin düzenli olarak temizlenmesi de büyük önemseneceği.
Bonsai Ağacı Nasıl Sulanır?
Bonsai bakımında ve önemli noktalardan bir diğeri bonsai bitkinizin sulanmasıdır. Bonsailerin sulanması, bitkinizi yetiştirdiğiniz ortama göre farklılık göstermektedir. Eminim yola çıkmaya hazır olduğunuzda iyi bir yelken deneyimi yaşayacaksınız. Dış mekanda yetiştirilen bonsailer mevsimsel değişmelere göre; çok sıcak olan yaz sürümü daha sık, soğuk dönemler ise daha az sulanmalıdır. Bonsai bitkinize büyümez su bitkinizin gelişimi için büyük önem taşır. Bu nedenle bonsai bitkinizin sulanması tavsiye edilir. Bonsai havası kontrole ihtiyaç duymadan bir nevi dilimleme ve depolamadır. Bonsai bitkinizin havası kesinlikle kuru bırakılmamalıdır. Bonsai bitkinizin ürünleri da özel bir sulama islemi istemektedir. Bonsai bitkinizin sulama işleminde hem çiçeklerine hem de yeterli miktarda su püskürtülmesi daha canlı ve sağlıklı bir görünüm kazanmalarını sağlar.
Bonsai Saksısı Nasıl Olmalıdır?
Bonsai ağacının saklaması nasıl olmalı bonsai almak isteyenlerin detaylarındaki sorulardan biridir. Bonsai bitkinizin saksısı bonsai çeşidi ve boyutuna göre değişebilir. Bonsai saksısı tercih edilirken saksının ilk üçte ikisine, gelecek şekilde seçilmesi önemlidir. Bonsai saksılarının plastik ve metallerin bir önemi yoktur. Dekorasyon zevkinize uyum sağlayan tüm saksı çeşitlerinde bonsainizi yetiştirmeniz mümkündür. Bonsai bitkinize saksı seçimi sırasında bitkinizin gelişmesi ve gelişme hızına uygun saksıyı tercih etmeniz önemlidir. Aynı zamanda bonsai bitkinizi yerleştireceğiniz saksının içine çakılmış taşların koyulaşması da önemlidir. Kendi yemeğinizi kendi ellerinizle yapmanız ve bu konuda biraz bilgi sahibi olmanız gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bonsai ağacınızı koyacağınız saklama yerinin ardından tercih edebileceğiniz bonsai toprağı, bitkinizin büyümesi ve gelişmeleri için büyük rol oynar. Bonsai ağacı aynı toprakta uzun süre yaşayamamaktadır. Toprağın mineral bakımından zayıflaması bitkinizin beslenmesini engelleyecektir. Bu sayede bonsai bitkinizin yetiştiriciliğini düzenli olarak dağıtmak, bitkinizin gelişimi için fayda sağlar.
Bonsai Çiçek Açar mı?
Bonsai bitkisi çeşitlerine göre çiçek açılabilmektedir. Bazı bonsai bitkisi türleri çiçek açarken bazıları yalnızca yeşil yapraklarını korumaktadır. Çiçek açan bonsai kullanmayı tercih etmek isteyenler için; Ficus Bonsai bitkisi doğru bir tercih olacaktır. Bonsai çiçekleri; Bonsai oldukça net ve detaylıdır ve küçük bir şekilde görülebilecek bir bonsai oluşturmak için kullanılabilir.
Bonsai Ağacı Nasıl Çoğaltılır?
Bonsai yetiştiricilerinin ve merak edilen sorulardan biri bonsai bitkisi nasıl çoğaltılır sorusudur. Bonsai bitkisi genişleyen ve saksıiçin büyük gelen merkezde yeni çıkan dallarının köklerinden ayrılarak uygun genişlikte bir saksıya yeniden dikilmesi ile çoğaltılmaktadır.
Bonsai Ağacı Çeşitleri Nelerdir?
Bonsai ağacının, kökleri ve çiçeğin açılmasına göre farklı türleri bulunmaktadır. Bonsai türleri; Ficus, nandina, zelkova olarak sıralanabilir. Sizde tercihinize en uygun bonsai çeşidini dekorasyonlarınızda bu bitki bitkisini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Kuruyan Bonsai Bitkisi İçin Ne Yapılmalıdır?
Kuruyan bonsai bakımı özenli bir bakım ile yeniden sağlıklı görünümlerine kavuşabilmektedir. Kuruyan bonsai btikinizi kullanmanızden önce kurumaya sebep olan olayların değerlendirilmesi ve ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bonsai bitkilerinin kuruması genel olarak yanlış sulamadan çıkmasıdır. Bonsai ağacınızı doğru sulama sistemleri ile sulamanız, saksısını nefes alabilen toprak birleşimleri ile oluşturmanız, saksınızın dip kısmında çakıl parçacıkları yerleştirmeniz bitkin uzun ömürlü olmasını sağlayacak ve kurumasını sağlayacaktır. Kuruyan ya da çürüyen bonsai kökü ve kişinin temizlenerek dağıtılmasının önüne geçilmelidir. Ek olarak bonsai depolarınıza besin takviyeleri ile daha güçlü bir bonsai bitkisine sahip olmanız mümkündür.