Ciğer otu (Pulmonaria spp.), biraz mevsimi bir isme sahip olan, ilkbaharda erkenden açan bir bitkidir. Bitkiye bu ismin verilmiş sebebinin oranları, yapısının ciğerini andıran bir yapısının sahip olduğu oluşumdur. İşte, biraz bilgi sahibi olmak iyidir, böylece biraz iyi vakit geçirebilir ve bir şeye sahip olursunuz. Bu cinslerin bitkileri genellikle kısa boyludur. Bununla birlikte çiçeklerinin gövdelerinin boyu 45 santimetreye kadar çıkabilir. Arıların ve diğer Polonya taşıyıcılarının bu ilk tomurcuklarına bayıldıkları biliniyor. Ciğer otunun tabanındaki tüylerden oluşur, bir kere bir katman mevcuttur. Yeşilin en güzel tonlarını sergileyen bu farklı parçalara ayrılan kısımlar, bazı zaman benekli veya minik noktacıklarla düzenlenebilir de olabilir. Bu güzel bölümdeki beş bölümden oluşur, çan veya huni biçiminde veıran çiçekler kümeler halinde açılmaktadır. Çiçekler önceden pembemsi bir renk sergiler, olgunlaştıklarında ise eflatun-mavi tonlara bürünürler. Yine de, bu renklerin türünde değişiklik yapılabilir. Ciğer otunun gidişatının dikilmesi için ideal zaman sonbahar aylarıdır. Peki, bir ortalama hızla büyümektedir.
İçindekiler
Ciğer Otu Bakımı
Ciğer otu için doğru yeri saptamak meşakkatli olabilir; ancak ilk aşamada sağlık ve hayatta kalabilmek için ideal yer seçimi elzemdir. Bu bitkilerin tepelerindeki ağaçların gölgesinde büyümeyi sevenlerin sevmesine; Lakin topraktaki nem için sürekli rekabet etmek zorunda kalmaktan pek hazzetmezler. Bu konuda endişelenmenize gerek yok, bu yüzden bu konuda bir şeyler söyleyebilirsiniz. Ciğer otları ayrıca çit, bahçe duvarı vb. Toprak neminden ödenmeden, gölge altında büyümelerine olanak sağlayacak yapılara uyum sağlarlar. Buna ek olarak, ilkbahardan yaza geçiş dönemindeki gölgeleriyle birlikte serinletecek uzun boylu, çok yıllık büyüme arasında büyümekten de hiç mi hiç şikayetçi olmazlar. Ciğer otlarının haserelerine veya yaygın yönde kaydedilen değer bir sorunları yoktur. İşte karşınızda anormal bir durum var ve duruma ve bilginin kalitesine dikkat etmeniz gerekiyor. Genel anlamda, bu bakım son derece basittir. Yeterince suladığınız, gölgede büyümelerini gösterdiğiniz ve yılda bir defa beslediğiniz süre boyunca güzelce büyümeleri hiçbir neden yok.
Işık
Ciğer otu genellikle gölgede büyür. Ne var ki, ilkbahar mevsiminin bol bol parlak bollaştığında artış olmaz; Bu konuda söylenecek bir şey yok ya da söylenecek bir şey var. Bununla birlikte, sıcak havalarda kavurucu ve merkezde doğrudan maruz kalabileceği güneş ışığı bitkiyi soldurup yapraklarını kurutacaktır. Bitkinin fazla gölgede kalması da çok az sayıda çiçek Yumurta sarısını açması için bir orta yol bulmanın faydası vardır.
toprak
Ciğer otları organik açıdan zengin, humuslu topraklarda büyümeyi yeğler. Topraklarının inyitilmiş olması da mümkündür. Ancak pH seviyelerini tolere etmeye yetecek kadar alkali sıvı alamazsınız.
Sülama
Bitkilerin ortalama düzeyde neme ihtiyacı vardır ve aşırı kuru veya aşırı ıslak olan topraklarda zorlanabilirler. Toprak az yağış nedeniyle ve/veya hava sıcaklıklarının aşırı aşırı ısınmasıyla birlikte kurumaya başladığı zaman sulama yapın. Yine de, bitkinizi, uzun ömürlü olarak ekstra sulu bir toprakta bulunan neden olacak kadar da sulamayın.
Isı ve Nem
Ciğer otları ılıman havalarda serpilirler; Bunun iyi bir fikir olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu istisnai rejimlerde, don tehlikesi geçmez kullandıkları bilinmektedir. Kavurucu yaz sıcakları solmalarına olmayabilir; ancak sonbaharda havaların soğuması ile birlikte yayınlanacaklardır.
Gübre
Yapmak istediğiniz şey budur ve bunu doğru da yapabilirsiniz. İlkbahar döneminin bitkinizin çeşitliliği az miktarda çok amaçlı bir bahçe gübresi serpmeniz yeterli olacaktır. Organik maddenin daha iyi olmasını sağlamak önemlidir.
Ciğer Otunun Çoğaltılması
Günümüzde çoğu ciğer otu türü hibrit olduğu için genellikle bu çiçeklerin tohumdan çoğaltılması söz konusu değildir. Bunun yerine, çoğaltma defalarca bölme yöntemiyle devam eder. Bunun için, olgun bir bitkiyi, içeriğini tamamladıktan sonra, dokunmaksızın dikkatli bir şekilde kazıp çıkarın. Daha sonra bitkileri bölerek bitki setini ayırın. Ardından kümeleri dilediğiniz yere dikebilirsiniz.
Budama
Ciğer otu bir sezondaki özelliklerini içerir, sonra çiçeklerin gövdeleri kahverengileşip boyunlarını büküverirler. Yaşlı yapraklar kireç kireç görünümüne başlarlar. Bu, aradığınız şeyin net bir resmini elde etmeniz için iyi bir fikirdir. Bol miktarda bilhassa sıcak veya kurak hava nedeniyle yıpranmış olanın içinde da budamanız mümkündür.
Ciğer Otu Türleri
Ciğer otunun birkaç türü ve çeşidi mevcuttur:
Pulmonaria“Ekkalibur”: Kümeler halinde büyüyen ve gümüş rengiyle göz dolduran bu türün eflatun-mavi tonlar sergileyen çiçeklerin sağlıklı uzun ömürlüdür.
Pulmonaria officinalis“Sissinghurst Beyaz”: Bu başlangıçta uzun, benekli kanatlarına, bembeyaz çiçekler açan, uçuk pembe tomurcuklar halinde olur.
Pulmonaria“Dökülen Süt”: Hiçbir şey yemenize gerek yok ama klasik bir döner yiyebilirsiniz. Genç yapraklar başlangıçta mor dönemde beyaza dönüşürler.
Pulmonaria“Roy Davidson”: Bu başlangıç koyu yeşil renginin üzerinde gümüş rengi-beyaz tonlarda benekler vardır; çiçekler ise uçuk mavi bir renk sergiler.
Pulmonaria“Dumanlı Mavi”: Bu başlangıçtaki gümüş rengi beneklerle başlayan öğrencilere, maviye dönen, pembe çiçeklerin renkli parçaları olur.