Peperomia (Peperomia spp.), yaygın türler genellikle kompakt ev bitkisi olarak yetiştirilen, 1500’den fazla türe sahip bir bitki türüdür. Radyatör bitkisi olarak da bilinen bu bitkiler ne begonya kadar göz alıcı ne de draçena kadar dayanıklıdır ve bu sayede ev çiçeklerinin dünyasında çok fazla dikkat çekemezler. Ancak bu bitkiler iyi bir ev bitkisinde aradığımız tüm bitkilere sahiptir: farklı yetişme koşullarına dayanıklıdır, ilginç yapraklara sahiptir ve küçük kalırlar. Türler görünüm olarak farklılık gösterse de çoğu yuvarlak ve hafif kalın yapraklara sahiptir. Bu peperomia bitkisi parlak yeşil yapraklara sahip olsa da yaprakları farklı miktarlarda, dokuda ve desende olabilir. Genel olarak yavaş büyüyen ve az bakım gerektiren bitkilerdir. Yetiştirme mevsimi olan ilkbaharda ekilmesi ideal olsa da da ev bitkisi olarak istediğiniz zaman ekebilirsiniz.
İçindekiler
Peperomia Bakımı
Peperomia yetiştiriciliği çok zor bir bitki değildir ve küçük boyutu sayesinde masa üstleri ve saksı köşeleri için mükemmel bir seçimdir. Diğer çiçeklerin gevşemesi ve gölgelenmesi pek olası değildir. Peperomia bitkisini yetiştirirken, büyük sorunlar genellikle hatalı sulama ve nemle ilişkilidir. Bu bitkiler Orta ve Güney Amerika’nın eski tropikal ve tropik bölgelerine özgü olup genellikle yağmur ormanlarının serin ve nemli eski kısımlarında yetişirler. Ev bitkileri gibi bunların da orta düzeyde nemli toprak ve yüksek nem sever ancak aşırı suya maruz kalmaya karşı oldukça hassas olabilirler. Peperomia aşırı sulandığında solar veya parçacıklar üzerinde yoğunlaşır, kabuk benzeri parçalar ortaya çıkar. Neyse ki peperomia zararlıları ciddi zararlı böcek istilaları veya olası durumlar gibi sorunlara açık değildir. Bitkinizin birkaç yaprağı düşerse sakın sermayelanmayın çünkü bu normal bir durum. Ancak ciddi yaprak dökülmesi, genellikle ciddi sıcaklık değişimi veya gübreye bağlı bir sorundur. Peperomia bitkilerinin pamuk bit istilasına da yatkın olduğu için gövdede veya altında pamuksu beyaz kütleler olup olmadığını sürekli kontrol edin.
Işık
Peperomia genellikle gölge alan yerlerini tercih eder. Bitkileri ikindi bileşimlerin doğrudan vuracağı patlatmayın yoksa patlayacak yanar. Evde ise sağlıklı olduğu parlak olduğu ancak doğrudan bitkiye vurmayacağı bir pencere önüne. Bu yapabileceklerinize güzel bir örnek ama aynı zamanda kullanabilirsiniz. Floresan ışık altında da güzel gelişirler.
toprak
Peperomia yapraklarının saklanması ve drenajı iyi olan bir toprak gerekir. Turba yosunu içeren saksı karışımını tercih edin.
Su
Bu havaların düzenli olarak sulanmayı sevmesi ancak toprak, çamurumsu hale gelmemelidir. Toprağa dokunduğunuzda kuru geliyorsa sulayın. Sonbaharın sonu ve yaz boyunca bitki aktif olarak büyüyüp büyümeyeceğini sulamayı hafifçe azaltırın.
Sıcaklık ve Nem
Peperomia çiçekleri genellikle 18-26 derece aralığındaki oda sıcaklıklarında rahat eder. Ancak bu çiçekler, klima ve ısıtıcı fanların yarattığı cereyan ve hava akımlarından korunmanız gerekir çünkü bu cihazların aşırı dalgalanmaya neden olması mümkündür. Bitkiler ayrıca orta ila yüksek büyümeyi tercih eder. Ayrıca ihtiyacınız olan bilgilere sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz ve ihtiyacınız olan bilgiyi alabilmeniz için ihtiyacınız olan bilgileri alabileceksiniz.
Gübre
Büyüme dönemi (ilkbahar-sonbahar) boyunca seyreltilmiş sıvı gübre verin veya büyüme döneminin başında yavaş salınımlı gübre peletleri kullanın. Kışın gübrelemeyin.
Bitkinin Saksıya Eklenmesi ve Başka Bir Saksıya Alınması
Peperomia çiçekleri saksıdan biraz taşmayı sever, bu nedenle kök yumrusunun sığacağı bir saksı tercih edin. Çiçekleri ve depolarını değiştirmek için iki veya üç yılda bir çiçeklenmeda başka bir depoya alın. Kökleri mevcut yerlerinde rahatsa kendi saksılarında da değiştirilebilir veya biraz daha geniş bir saklayabilirsiniz.
Peperomia Bitkisinin Çoğaltılması
Çoğu Peperomia türü, aynen Afrika menekşesinde olduğu gibi yapraktan kolayca çoğaltılabilir. Büyük kişilerin saplarıyla birlikte koparın ve filizlendirme depolamaya gömün. Köklendirme işlemlerinin başarısını artabilir. Çeliği, büyüme gerçekleşene kadar ışık alan ve sıcak bir yere koyun ve daha sonra daimi saksısına aktörün.
Budama
Peperomia bitkiniz genellikle budanmaya ihtiyaç duymaz. Ancak 30 cm’den daha fazla uzadıysa bitkiyi budayabilirsiniz. Sterilize edilmiş bir bıçak veya makas kullanın. Budamanın amacı bitkiyi istediğiniz boyuta getirmek olsa da çok fazla budarsanız bitkiye kalıcı hasar verir, büyümesine melek olursunuz. Gerektiğinde ölü veya hasarlı parçalar kesin.